Fingerskador

Alla som tränar en sport borde veta att man inte ska träna för mycket, detta gäller naturligtvis också klättring, därför tänkte jag fort nu i början ta upp lite om fingerskador, då de är myckt vanliga.
Jag har sett många fall av entusiastiska nybörjare som har satsat alldeles för hårt på klättringen i början och därför rätt fort fått problem med fingrarna. Tänker man efter så är det inte speciellt märkligt att detta händer då klättrare ju som bekant ofta lägger en mycket stor del av sin vikt på några väldigt små muskler och ligament, de i fingrarna alltså.
För att bli en bra klättrare måste man ha fingerstyrka, för man klarar inte tunga, kanske överhängande leder utan att kunna hålla i greppen. Rättare sagt: man klarar i princip inga leder om man inte kan hålla i greppen, därav är fingerstyrka oerhört viktigt. Men, återigen detta men, man får inte starka fingrar om till exempel ligamenten går sönder, för då kan man inte träna alls.Lösningen på detta är då naturligtvis att "träna långsamt". Klättra lätta leder med skonsamma grepp i början, riskera inte dina fingrar! Utan fingrarna kommer du ingenstans. Därmed inte sagt att fingrarna är det enda du ska träna, nej, nej. Träna upp fingrarna långsamt, men träna resten av kroppen rätt så att du kanske inte behöver belasta dem mer än nödvändigt.
Jag tänkte också berätta lite om en av de vanligaste skadorna inom klättring - pulleyskador. Detta och många fler fingerskador finns också att läsa om i artikeln "Smärta i Fingrar hos klättrare" i Bergssport nr. 137 från mars 2008.
Men vi börjar från början, vad är en pulley? Jo, en pulley är ett ligament i fingrarna. Vi har totalt tre stycken pulleys i varje finger och man brukar benämna dem A1, A2 och A3, varav A3 är det ligament som är längt ut på fingret och A1 är det längst in. A2 är det ligament som man oftast skadar.
Vad har vi dessa ligament (pulleys) till då? Pulleyns uppgift är att hålla senan på plats invid benet när senan belastas och fingret är böjt. Utan pulleyn skulle senan ta en kortare väg ut till sitt fäste. Detta är också vad som sker vid totar ruptur av något av dessa ligament, så böjer man ett finger med en pulleyskada där ligamentet är helt av kan man se hur senan böjs ut från benet då det ju inte är något som håller kvar den.
Varför klättrare är så utsatta för den här sortens skador är inte särskilt svårt att förstå då vi ju belastar fingrarna något oerhört, speciellt i crimpposition, därför är det alltså väldigt viktigt att träna upp muskler och senor i fingrarna under en lång tid. Jämför med tyngdlyftning, inte börjar man väl lyfta 150 kg? Nej, för det går inte, man har inte styrkan för det. Det är precis samma sak i klättring. Man måste träna upp musklerna och börja från början, annars är det så himla lätt att det går åt helvete.
Men då ska också tilläggas att även klättrare som har klättrat länge kan få dessa skador, så vad jag försöker säga är att man inte behöver utsätta sina kära fingrar för hemskheter i onödan.
Vad rekommenderar jag vid fingeront? Får man ont i fingrarna tycker jag och många andra att man ska uppsöka läkare. Är det en läkare som inte är van vid den här sortens skador, förklara då att du klättrar och hur och när smärtan uppstod (går en pulley sönder känner man en skarp, ögonblicklig smärta och man kan ibland också höra ett ploppande ljud). Skador i ligament syns inte heller på röntgen, ultraljud är att föredra, men då är det å andra sidan inte speciellt många som är insatta i den tekniken på fingrar.
Är det något jag missade att ta upp eller tycker ni inte att det blev så mycket klarare? Skicka en fråga i kommentarsfältet så ska jag försöka förklara så gott jag kan.
Klättra lugnt och ta hand om fingrarna!